Sunday, October 1, 2017

MASAK BERSAMA MAK TOK




Mari kita masak.Cara Mak Tok mudah dan senang.

SAMBAL TEMPOYAK


Cili kering di blender bersama bawang besar dan bawang putih
Ikan bilis digoreng
Panaskan minyak,tumis cili
masukkan garam dan gula
goreng api perlahan
Patahkan serai,masukkan dalam sambal
Bila cili hampir garing,masukkan ikan bilis dan tempoyak
goreng sampai kering

DAGING GORENG BEREMPAH



Sekilo daging direbus/dihiris nipis/digoreng
Angkat daging
Tumis bawang besar/bawang putih
Masukkan rempah kurma/serbuk lada hitam/serbuk jintan manis
Masukkan gula/garam
Masukkan sedikit air,kacau kering
(agak-agak aje semua bahan yer)
Bila semua dah sebati,
Masukkan daun sup/daun bawang/hirisan cili besar/cili api
Siapppp





No comments: