KARI KEPALA IKAN
Memang sedap kalau masak kari kepala ikan
tapi mestinya kena ada santan kan...
menu ini tak perlu santan
tapi tetap sedap untuk dijadikan hidangan keluarga
Bahan-bahannya:
kepala ikan....isi pun boleh
bawang merah/bawang putih(ditumbuk halus untuk menumis)
rempah kari(sukalah apa jenama yang anda suka.kari ikanlah)
kerisik kelapa
air asam/garam/sedikit belacan(jadikan air asamlah)
daun kari
minyak utk menumis
sedikit cili blender
kalau suka serbuk perasa,oklah.sikit aje.Tak mati kot
Cara-caranya:
Panaskan minyak
tumiskan bawang,daun kari,cili dan rempah+cili
masukkan ikan(api perlahan kan ya)
masukkan air asam+belacan tadi
kacau perlahan lahan(org perempuan kat lembut,kacau dgn penuh kasih sayang)gitew.
masukkan garam,perasa dan kerisik
masukkan bende/terung/tomato
(nak masukkan sawi ke?aihhhh tak pernah dibuat orang)
masaklah sampai ikan/sayur masak
HIDANG BERSAMA SAMBAL BELACAN ULAM TIMUN
EMMMMM.....SUAMI MESTI JILAT JARI DAN TAPAK TANGAN
EMMMMM...PANDAI ISTERI ABANG MASAKKK...
No comments:
Post a Comment