Friday, October 21, 2011

KARI KEPALA IKAN


Memang sedap kalau masak kari kepala ikan
tapi mestinya kena ada santan kan...
menu ini tak perlu santan
tapi tetap sedap untuk dijadikan hidangan keluarga

Bahan-bahannya:
kepala ikan....isi pun boleh
bawang merah/bawang putih(ditumbuk halus untuk menumis)
rempah kari(sukalah apa jenama yang anda suka.kari ikanlah)
kerisik kelapa
air asam/garam/sedikit belacan(jadikan air asamlah)
daun kari
minyak utk menumis
sedikit cili blender
kalau suka serbuk perasa,oklah.sikit aje.Tak mati kot

Cara-caranya:
Panaskan minyak
tumiskan bawang,daun kari,cili dan rempah+cili
masukkan ikan(api perlahan kan ya)
masukkan air asam+belacan tadi
kacau perlahan lahan(org perempuan kat lembut,kacau dgn penuh kasih sayang)gitew.
masukkan garam,perasa dan kerisik
masukkan bende/terung/tomato
(nak masukkan sawi ke?aihhhh tak pernah dibuat orang)
masaklah sampai ikan/sayur masak

HIDANG BERSAMA SAMBAL BELACAN  ULAM TIMUN
EMMMMM.....SUAMI MESTI JILAT JARI DAN TAPAK TANGAN
EMMMMM...PANDAI ISTERI ABANG MASAKKK...


















No comments: