Friday, October 28, 2011

MENU IKAN PATIN SUNGAI PAHANG

Petang semalam,Suriani call.dia belikan akak ikan patin.
sebelum cuti sekolah,akak dah pesan ,kalau balek Pahang
jangan lupa belikan akak ikan patin.
sungguh teruja akak bila dapat ikan patin baru.
akak nak masak kari dan goreng berlado
huhhh...sodap sungguhhh

Nah...dah masak kari patin akak.Tengok ajolah yoo.Raso tak bulih.
resepinya,macam kari kepala ikan yang akak bagi.Tapi sebab ikan sungai
kena letak air asam jawa lebih sikit lah yaa.



Kari ni nampak berminyak sikit.Masa tumis kari tu,kena minyak lebih.Kalau tidak kari tak
garing,tak sedap dan cepat basi.Bila dah masak,buanglah minyak tu pelan-pelan ya.Ini sekor
ikan patin.Sekor lagi,akak masak goreng berlado.haaaa...nak tengok gak...maaf yo..kalau
air lio meleleh.Akak nak kongsi resepi joooo.Nak suruh masak,boleh gak.Tengok gambar sambal
patin ni haaa...



Fuuhhhh...terbaekkkk.Memang sodap.Nak resepi..bolehh

Bahan-bahan/cara masak
cili merah besar+cili api (akak tumbuk tau.blender tak sedap)
bawang putih+bawang besar+belacan (tumbuk ngan cili tadi)
Ikan yang dah dilumur garam ngan kunyit, digoreng garing
panaskan minyak.
tumis cili tumbuk tadi bersama daun kari
masukkan sedikit garam(jgn banyak,belacan dah masin)
gula..masuk sikit
goreng cili sampai garing
masukkan ikan
goreng bagi bergaul dgn cili tadi
angkat,hidang..dan silakan..nyum..nyum..bersama kari tadi

SELAMAT MENCUBA....






















No comments: